UNESCO konferencija – Crna Gora napravila značajan napredak u usaglašavanju sa Međunarodnom konvencijom protiv dopinga u sportu

Direktorica Komisije za antidoping dr Olivera Prodanović učestvovala je na Devetoj konferenciji o Međunarodnoj konvenciji protiv dopinga u sportu koju je organizovao UNESCO 25.-26. oktobra u Parizu. 

Konferencija ima za cilj da predloži modalitete daljeg unaprjeđenja Konvencije koji su usmjereni na potrebe i očekivanja država članica UNESCO, ali i na adaptiranje na kontinuirane globalne sportske promjene i izazove. 

Razmatran je i izvještaj o implementaciji Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu u kojem je, pored ostalog, konstatovano da je Crna Gora, kroz potpunu implementaciju Korektivnog plana napravila značajan napredak u prethodnom periodu na planu usaglašavanja sa navedenom Konvencijom. 

“Kroz predan rad i potpunu implementaciju Korektivnog plana, Crna Gora je postigla značajan napredak u usaglašavanju sa Konvencijom. Naša zemlja ostaje posvećena očuvanju čistog sporta i borbi protiv dopinga. Radujemo se daljoj saradnji sa UNESCO-om i međunarodnom zajednicom kako bismo zajedno unaprijedili globalne napore za fer i čist sport”, ocijenila je direktorica Prodanović. 

Konferencija je bila i prilika da se ostvare neophodni kontakti Komisije za antidoping sa brojnim antidoping subjektima, značajnim za međusobnu saradnju u cilju harmonizacije doprinosa Crne Gore očuvanju antidoping vrijednosti. Razmatrali su se potencijali za dalje konkretne korake u implementaciji zajedničkih inicijativa uz razmjenu ideja i iskustava.

Na konferenciji su, ispred Crne Gore, učestvovali i ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević i načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju Miloš Lalević, kao i ambasador Crne Gore u Francuskoj Nj.E. Ivan Ivanišević i Tanja Raspopović iz  Ambasade Crne Gore u Parizu. 

Za predsjednika COP9 UNESCO Konvencije o antidopingu izabran je ministar Matar Bâ iz Senegala, na period od dvije godine.

Ovo je link na zvaničnu objavu Ministarstva sporta i mladih, za sajt; zanimljivo je da i to imamo na našem sajtu, šta drugi pišu a odnosi se i na aktivnosti Komisije:

Lalošević na konferenciji UNESCO-a u Parizu