Milestone 1

Nisam stigla ni da se osvrnem, a već je prošlo godinu dana otkako sam hrabro zakoračila u izazov i počela sa radom kao direktorica Komisije za antidoping, novog nezavisnog pravnog lica. Inspirisana ogromnom ljubavlju prema vrijednostima koje antidoping predstavlja, svijet sa kojim su me upoznale drage kolege i oslonac dr Mira Jovanovski Dašić i dr Aleksandar Vujičić, trudila sam se iz mjeseca u mjesec da utvrdim temelje naše nacionalne antidoping organizacije u okviru međunarodnih standarda, dajući svoj doprinos borbi za zaštitu integriteta i zdravlja naših sportista.

Na taj način, za kratko vrijeme smo pokazali da smo vrijedan član svjetske antidoping zajednice, nalazeći svoje mjesto među onima kojima nikada nije previše razgovora i djelanja u očuvanju i unaprjeđenju postignutog u oblasti antidopinga.

Potreba za jačanjem komunikacije i vidljivosti antidoping aktivnosti istaknuta je i tokom upravo završene UNESCO Konferencije, čiji učesnici su se složili da treba nastaviti jačanje saradnje među nacionalnim i regionalnim antidoping organizacijama, kao i sa sportskim savezima i drugim glavnim akterima. Pored nastavka harmonizacije antidoping okruženja kroz WADA konsultacije o nacionalnoj usklađenosti, UNESCO nastavlja sa međuvladinim dijalozima na nivou nadležnih Ministarstava,  kao i Savjet Evrope.

Najbolji domaći i strani eksperti, članovi antidoping zajednice, kao i brojne ličnosti i organizacije koje prepoznaju ove vrijednosti poklonili su kroz saradnju svoje povjerenje novoosnovanoj Komisiji za antidoping i meni, a rezultat su izvanredne ocjene koje dobijamo, s obzirom na to da smo neko ko se tek uključuje na ovim novim pravnim osnovama u važnu antidoping priču. Preda mnom su novi zadaci, novi projekti, nova iskušenja, i radujem se procesu kroz koji ćemo postajati bolji i usklađeniji sa evropskim i svjetskim smjernicama i preporukama, mijenjajući se u skladu sa novim saznanjima.

Uvijek nam je na prvom mjestu sportista – i to jedino u budućnosti nećemo mijenjati. Nastavite da budete uz nas, zajedno ćemo postizati zacrtane ciljeve, i hvala vam na povjerenju!

Direktorica Komisije za antidoping, dr Olivera Prodanović