Edukacija o antidopingu ključna u očuvanju integriteta sporta

Edukacija o antidopingu je ključna komponenta u očuvanju integriteta sporta, a antidoping vrijednosti su neraskidivo povezane sa olimpijskim idejama, ocijenjeno je na sastanku direktorice Komisije za antidoping Olivere Prodanović i sportske direktorice Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Katarine Bulatović.

 “Antidoping nije samo pravilo, već moralna i etička obaveza prema svim sportistima i ljubiteljima sporta. Komisija za antidoping ostaje posvećena svojoj misiji zaštite zdravlja sportista i čistih sportskih takmičenja. Kroz edukaciju, saradnju i zajedničke napore, želimo da zajedno sa Crnogorskim olimpijskim komitetom radimo na ostvarenju fer, poštenog i bezbjednog sportskog okruženja za sve”, kazala je Prodanović.

 Sagovornice su se saglasile o neophodnosti intenzivne antidoping obuke sportista i njihovog pratećeg osoblja kako bi se osiguralo poštovanje antidoping pravila pred Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine. Ova obuka će doprinijeti zaštiti integriteta sportista, kao i njihovog zdravlja, omogućavajući im da se takmiče na najvišem nivou i ostvare svoje sportske ciljeve.

 „Zajednički cilj nam je da podržimo naše sportiste u ostvarivanju njihovih sportskih snova, uz potpuno poštovanje antidoping pravila, kako bismo očuvali integritet sporta”, kazala je Bulatović i istakla da je oblast antidopinga važna za COK, ne samo zbog zaštite ugleda crnogorskih sportista već omogućava pristup međunarodnim sportskim takmičenjima.

 Poštovanje antidoping standarda, konstatovano je na sastanku, osigurava da naši sportisti budu konkurentni na globalnoj sportskoj sceni i da se takmiče na najvišem nivou, čime se stvara ponos i inspiracija za buduće generacije sportista u Crnoj Gori.

 Komisija za antidoping i COK su iskazali namjeru nastavka dobre saradnje i usaglašenosti u realizaciji aktivnosti u skladu sa međunarodnim sporazumima i standardima.

 KOMISIJA ZA ANTIDOPING